Selkokirjani

Kulttuuri kuuluu kaikille. Kirjoitan selkokielistä kaunokirjallisuutta, jotta jokaisella olisi mahdollisuus uppoutua tarinoihin. Selkokirjani ovat tarkoitettuja nuorille ja aikuisille.

Trilogia suomalaisen naisen elämästä Suomessa toisen maailmansodan aikaan.

Ne lensivät tästä yli (2017)

Reuna Kustantamo Oy

Syksyllä vuonna 1939 Hilkka täyttää 19 vuotta. Ilmassa on sodan tuntua.

Talvisota syttyy. Hilkan ihana kesä vaihtuu kotirintaman ympäripyöreisiin päiviin maatalon töissä. Kotipihan yli lentävät pommikoneet, ja Hilkka pakenee äidin kanssa perunakuoppaan. Elintarvikkeita säännöstellään, kylän koululla järjestetään kudontatalkoita ja kotiin majoitetaan evakoita. 

Kaiken keskellä alkaa kirjeenvaihto sotarintamalle, nuori rakkaus, joka antaa voimaa Hilkan askareisiin sekä uskoa voittoon.

Minä odotan sinua (2018)

Reuna Kustantamo Oy

On kevät vuonna 1941. Hilkan sydän on pakahtumaisillaan uuden elämän alusta.

Juhannuksena vuonna 1941 Neuvostoliitto pommittaa Suomea ja jatkosota alkaa. Elämä kotirintamalla muuttuu säännöstelyksi ja elintarvikkeiden jonottamiseksi. Jokainen osallistuu mottitalkoisiin ja evakoille luovutetaan asutustiloja. Kylään tulee sotavankeja. Sodan pitkittyessä pula-ajan arjesta selvitään naisten kekseliäisyyden avulla.

Suomalaisten naisten tuki toisilleen auttaa jatkamaan elämää senkin jälkeen, kun kirkkoherra astuu vakavana omaan kotitupaan.

Jäätyneet tiet (2020)

Reuna Kustantamo Oy

Vaikka jatkosodan jälkeen Suomi ja Neuvostoliitto solmivat rauhan, joutuu pohjoinen Suomi uudestaan taistelutantereeksi. Lapin sota syttyy, ja suomalaiset naiset lähtevät vielä kerran pitkälle evakkomatkalle.

Anna kuljettaa lehmiä ystävänsä Inkerin kanssa. Vastassa on räjäytettyjä siltoja, kyliä ja heinälatoja, saksalaisia sotilaita ja suomalaisia auttajia.

Juna kuljettaa Annan ja karjan evakkopaikkaan, jossa eletään erilaista arkea. Anna kaipaa kotiin. Niihin maisemiin, jotka eräs suomalainen sotilas on luvannut hänelle pelastaa.

Muut selkokirjat

Pimeän arkkitehti (2022)

Selkomukautus Marko Hautalan teoksesta (Tammi, 2020), Avain

Joni muuttaa Vaasaan opiskelemaan. Hän asuu ensimmäistä kertaa elämässään kerrostalossa.

Kerrostalossa on tapahtunut kauheita asioita. Öisin Joni kuule outoja ääniä pimeästä rappukäytävästä.

Päivisin hän tutustuu naapureihinsa, kuten entiseen sotilaaseen ja masentuneeseen nuoreen naiseen, jonka Youtube-videoita kukaan ei katso.

Lopulta Joni ymmärtää, että hän ei voi muuttaa talosta pois, vaikka haluaisi.

Tonttu, selkonovelli

Salaperäisiä tarinoita -novellikokoelmassa (2023), Avain

Salaperäisiä tarinoita sisältää selkokielisiä novelleja, joissa seikkailevat haltijat, aaveet, tontut ja paholaiset.

Novelleissa aaveet voivat tuoda tärkeän viestin, ja vedenhaltija vaanii ihmisiä pinnan alla. Ilmastonmuutos suututtaa metsänhaltijat, ja silloin ihmisten on syytä varoa.

Mutta millainen eläin on haltijakäärme? Toteutuvatko ennustukset aina?

Kirjoittajat ovat: Satu Leisko, J. S. Meresmaa, Anne Leinonen, Jasu Rinneoja, Riikka Tuohimetsä, Sanna-Leena Knuuttila, Silja Vuorikuru ja Mirjami Häkkinen.

Saakelin satanen

Selkomukautus Mikko Within teoksesta (Myllylahti 2022), Myllylahti

Uuno asuu äitinsä ja pikkuveljensä kanssa pienellä paikkakunnalla. Paikkakunnan nimi on Pyhäharju.

On kevät, ja Uunon yhdeksäsluokka loppuu pian. Hän etsii kesätöitä ja haaveilee tyttöystävästä. Uunon elämä on tylsää tai ihan paskaa, riippuu vähän päivästä.

Yhtäkkiä Uunon elämä muuttuu. Hän saa sadan euron setelin, jonka myös rikolliset haluavat.

Lopulta Uunolla on kolme tuntia aikaa ryöstää lähikauppa. Ja samaan aikaan hänen täytyy vahtia pikkuveljeään.

Saakelin sieppaus

Selkomukautus Mikko Within teoksesta (Myllylahti, 2023), Myllylahti

Uuno on 17-vuotias lukiolainen Pyhäharjulta. Hän saa kesätöitä Oulusta ja asuu kesän tätinsä Tanjan luona.

Oulussa Uuno saa uusia kavereita. Tuiskua kiinnostaa sekoilu. Hessu kuvaa kaiken nettiin, ja Iiris saa Uunon sydämen sekaisin.

Yhtäkkiä Uunon täti alkaa käyttäytyä oudosti. Lopulta Uuno istuu vangittuna saunamökissä. Hänen puhelimensa on viety, ja vaatteet putoavat ikkunasta ulos.

Voiko Uunon paras kaveri Heikkinen pelastaa Uunon?

Tulossa syksyllä 2024

Toisen maan tyttäret

Reuna Kustantamo Oy

Eletään 1900-luvun alkua. Mirja lähtee aviomiehensä Niilon houkuttelemana matkalle kohti kultaista Amerikkaa. Maata, josta nuori aviopari toivoo saavansa kodin ja paremman toimeentulon kuin jäätynyt perunapelto koti-Suomessa voi tarjota.

Mutta Amerikan kultaa ei olekaan helppo vuolla. Mirja ja Niilo tekevät töitä kaivoksella ja kaivosmiesten asuntolassa. He haaveilevat elämästä kaupungissa. Ja kaupunkiin Mirja pääseekin, mutta silloin hän katsoo sitä jo toisin silmin.